Maartensdijk, 3738, NL
0346-216890

Datalek Zorginstelling Parnassia

Zorginstelling Parnassia lekt e-mailadressen van ‘patiënten met autisme’Zorginstelling Parnassia lekt e-mailadressen van ‘patiënten met autisme’
23 augustus 2019 16:04
Laatste update: 23 augustus 2019 16:45
13

De zorginstelling voor geestelijke gezondheid Parnassia heeft vrijdag per abuis de e-mailadressen van ongeveer 450 relaties gelekt, bevestigt een woordvoerder van Parnassia aan NU.nl na berichtgeving van de NOS.

De e-mailadressen, en daarmee mogelijk de identiteiten van alle ontvangers, werden gelekt omdat de adressen niet waren afgeschermd van andere ontvangers. Daardoor was voor elke ontvanger van de e-mail ook zichtbaar wie het bericht nog meer had gekregen.

Volgens de NOS gaat het in ieder geval deels om e-mailadressen van patiënten met autisme. De mail zou een uitnodiging bevatten voor een eerste afspraak in Parnassia’s nieuwe autismecentrum.

Een woordvoerder van Parnassia zegt tegen NU.nl alleen te kunnen bevestigen dat de e-mail is verstuurd om de ontvangers op de hoogte te stellen van een adreswijziging van een autismecentrum. Over de relatie tussen Parnassia en de ontvangers kon de woordvoerder niets zeggen.

De woordvoerder spreekt van een menselijke fout. “We hebben de betrokkenen direct aangeschreven en onze oprechte excuses gemaakt”, zegt hij. “Ook hebben we melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens en een vierogenprincipe ingesteld: bij een dergelijke mail kijkt ter controle voortaan altijd iemand mee.”